Waarom een architect inschakelen wanneer u uw huis gaat verbouwen?

Bij een huis verbouwen zult u er niet altijd aan denken om een architect in te schakelen. In veel gevallen is het ook helemaal niet van belang, maar wanneer is het nou wel verstandig om een architect in te schakelen en wat kan een architect allemaal voor u betekenen bij het verbouwen van uw huis? Dat leest u in dit artikel!

Waarom een architect?

Architect Hans KoppersEen architect inschakelen is niet altijd van belang. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort project. Moeten er grote bouwkundige wijzigingen worden uitgevoerd voor het verbouwen van uw huis? Dan is het wel verstandig om een architect in te schakelen. De architect maakt technische bouwtekeningen en houdt daarbij rekening met uw wensen betreffende het ontwerp en de uitstraling. Wat zijn de voordelen van een architect?

Wanneer u ervoor kiest om zelf een aannemer te selecteren die de werkzaamheden voor u uitvoert, kan het zijn dat u veel te veel betaalt. Een architect is op de hoogte van de prijzen uit de markt en zal de begroting professioneel controleren. De architect zorgt voor zo min mogelijk kosten en controleert of iedereen hun werk goed heeft uitgevoerd. Als vertegenwoordiger van de opdrachtgever heeft de architect o.a. contact met de aannemer en de gemeente en regelt hij de omgevingsvergunning. De architect bewaakt het overzicht en neemt de opdrachtgever hiermee veel zorgen uit handen. Ook voor vragen kan de opdrachtgever altijd bij de architect terecht vanwege zijn brede kennis. Hoewel de kosten van de architect bovenop de verbouwingskosten komen kan de architect u dus ook geld besparen. En door een goed doordacht ontwerp kan uw woning meer waard worden.

Niet alleen de technische voorzieningen van het ontwerp van de architect zijn in orde en voldoen aan alle normen, ook de door u gewenste woon-, werk-, verblijfs- en andere functies zijn erin verenigd. Uiteraard sluit ook het uiterlijk van zowel de binnen- als buitenkant aan op uw wensen en behoeften die vooraf zijn besproken. De architect denkt met u mee en komt tot creatieve oplossingen waar u zelf nog niet eens aan had gedacht.

Restauratie

Een architect is o.a. in te schakelen voor restauratie. Restauratie is belangrijk wanneer historische waarden en kenmerken van een gebouw of monument moeten worden behouden. Hiervoor is gespecialiseerde kennis vereist.

Huis verbouwen - restauratie

Verschil tussen restaureren en renoveren

De termen restaureren en renoveren worden vaak door elkaar gebruikt, maar het is niet hetzelfde. Zoals hierboven gezegd is het doel bij een restauratie om historische kenmerken en bijzondere elementen te behouden. Bij een renovatie wordt de woning of het gebouw zo aangepast dat het weer voldoet aan de eisen van deze tijd. Denk bij een huis renoveren aan het verbeteren van de duurzaamheid en brandveiligheid, maar ook het aanpassen aan een nieuwe functie zoals een woning in een voormalige boerderij, een atelier in een oude schuur of een bedrijfsruimte in een oud militair wachthuisje.

Specialisme van Katrien Koppers

Architect Katrien KoppersKatrien Koppers heeft na haar studie Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft, afstudeerrichting Architectuur, een vakgerichte opleiding gevolgd voor het restaureren van panden en is dus specialist op dit gebied. De opleiding die zij hiervoor heeft afgerond is post-HBO Bouwhistorie, Restauratie & Monumentenzorg. Katrien vindt haar inspiratie in oude architectuur en combineert dit graag met nieuwe architectuur.

Een belangrijk onderdeel van de toegevoegde waarde van Katrien als architect is dat zij een plan kan maken dat de gemeente zal goedkeuren. Katrien heeft ervaring met het werken met monumenten en weet welke ingrepen wel of niet uitgevoerd kunnen worden. Men is vaak bang voor het aanschaffen van een monument omdat er gedacht wordt dat er niks aan zo’n pand gewijzigd mag worden, maar dat is niet het geval. Het is wel degelijk mogelijk om een monument aan te passen aan uw woonwensen zolang deze wijzigingen de monumentale waarden van het pand niet aantasten. Hoe dit te doen vraagt de nodige kennis en ervaring.

Bekijk een restauratie project, uitgevoerd door Katrien Koppers Architectuur.

Aanbouw woning

Is uw woonkamer wat aan de krappe kant? Of wilt u in een andere kamer meer ruimte creëren? U kunt gaan verhuizen of uw huis verbouwen en een aanbouw maken. Met een aanbouw vergroot u het aantal vierkante meters en creëert u nieuwe ruimtes in uw vertrouwde woning.

Huis verbouwen - aanbouw Dussen

Huis verbouwen - aanbouw Dussen

Wat doet de architect?

Een architect kijkt welke mogelijkheden er zijn voor uw verbouwing, komt met creatieve oplossingen waar u vaak zelf nog niet aan heeft gedacht, regelt alles betreffende de omgevingsvergunning, maakt bouwtekeningen, begeleidt u indien gewenst bij offerte gesprekken met aannemers en zorgt ervoor dat de bouwfase goed verloopt aan de hand van besprekingen met de uitvoerder.

Bekijk een aanbouw project, uitgevoerd door Katrien Koppers Architectuur.

Nieuwbouwprojecten

Schetsontwerp nieuwbouwprojectNiet alleen voor het verbouwen van uw huis, maar ook voor nieuwbouwprojecten kunt u een architect inschakelen. Samen met de architect bespreekt u al uw wensen en eisen. Deze wensen vertaalt de architect in een prachtig ontwerp. Ook voor het helpen met het vinden van een aannemer, de begeleiding van het project of het meedenken over het interieur kan een architect goed van pas komen.

Het stappenplan

Allereerst maakt de architect een ontwerp. Dit ontwerp is pas definitief zodra u er voor 100% achter staat. Indien dit het geval is gaat de architect met het ontwerp naar de gemeente. Het ontwerp moet worden getoetst aan de eisen van welstand en het bestemmingsplan. Zodra het ontwerp is goedgekeurd door de gemeente regelt de architect alle vergunningen die nodig zijn voor uw droomwoning. Hierna gaan jullie samen opzoek naar een aannemer en zal de architect technische bouwtekeningen aanleveren zodat de bouwfase van start kan gaan.

Gaat u een huis verbouwen?

Bent u van plan om uw huis te verbouwen en bent u benieuwd of een architect toegevoegde waarde heeft voor uw verbouwing? Maak vrijblijvend een afspraak via info@koppersarchitectuur.nl of 06 120 612 59. Wij denken graag met u mee en kijken samen met u wat wij voor u kunnen betekenen.

 

Comments are closed.