Werken in het wachthuisje, Gorinchem

  • Soort project:
  • restauratie en herbestemming wachthuisje rijksmonument
  • Opdrachtgever:
  • Bedrijf
  • Opgeleverd: 2014

Het wachthuisje is gelegen aan de Wolpherenwal, direct bij binnenkomst van de stad via de westelijke stadsingang, de Kanselpoortcoupure, aan de rechterhand. Inmiddels is het gebouwtje wat wonderlijk gelegen met zijn rug naar de coupure en zijn voorgevel met loggia gericht op het bouwblok van de Westwagenstraat. Het lijkt geen enkele relatie te hebben met zijn omgeving. Maar bij de bouw, in 1835, was dat anders. De Kanselpoortcoupure (de stadpoort was reeds in 1818 gesloopt vanwege zijn bouwvallige staat) lag enkele tientallen meter ten oosten van zijn huidige locatie. En de stadswal liep direct achter het wachthuisje langs. Het wachthuisje stond als het ware met zijn rug naar de wal en zijn voorzijde gericht naar de stad. Bovendien was er meer ruimte voor het wachthuisje omdat de bebouwing van de Westwagenstraat iets later begon. Kortom, een mooie plek voor militairen om de stadspoort te bewaken.
In 1967 verlaten de garnizoenen de stad en eindigt er een eeuwenlange traditie van Gorinchem als Vestingstad.

Het wachthuisje is gerestaureerd en in verbouwd tot kantoor. De historische kwaliteiten zijn behouden en de nieuwe ingrepen zijn helder en terughouden vormgeven. In het dak is een groot dakvenster gemaakt dat de vorm van het dak niet aantast maar wel zorgt voor een mooie licht ruimte onder de kap. Zo is een modern kantoor gecreëerd in een historische omgeving.

Deze restauratie heeft in 2015 de Gorcumse Stadsherstel Publieksprijs gewonnen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 26091501-300x107.jpg

* content missing

* content missing

Comments are closed.