Verbouwing pakhuis Gorinchem

  • Soort project:
    Pakhuis herbestemd tot 3 stadwoningen
  • Opdrachtgever:
    Stadsherstel Gorinchem
  • Team: Katrien Koppers
    (uitvoeringsfase ism KDE Architecten)
  • oplevering 2006

Het beeldondersteunende pand in het centrum van Gorinchem heeft een lange historie die teruggaat tot ca. 1766. Het pand heeft dienst gedaan als o.a mouterij en pakhuis. In 1930 is in een deel van het pand een bovenwoning gerealiseerd. Van de oorspronkelijke constructie van het pakhuis was, buiten een aantal gietijzeren kolommen, niet veel bewaard gebleven.

Het oude pakhuis is herbestemd tot 3 woningen met een stallingsgarage. De uitdaging in dit ontwerp was het feit dat de achtergevel van het pand op de erfgrens staat. Hierdoor kon in die gevel geen te openen ramen met doorzichtig glas gemaakt worden. Een creatieve en doeltreffende oplossing is gevonden in het plaatsen van een nieuwe glaspui 2 meter terug van de oude achtergevel. In deze zone tussen de oude en de nieuwe gevel kon licht- en luchttoetreding en buitenruimte gerealiseerd worden voor de woningen. Een houten pergola bij het dakterras refereert aan de oude sporenkap die hier gezeten heeft.

Comments are closed.