Restauratie en verbouw monumentale boerderij

 

  • Soort project:
    Restauratie en verbouwing boerderij (rijksmonument)
  • Opdrachtgever:
    Particulier
  • oplevering 2015

Boekwerk: voor en na de restauratie

Als uitgangspunt bij de restauratie en verbouwing van de Duinsche Hoeve heeft de architect gekozen de bestaande situatie met zijn geschiedenis zoveel mogelijk te respecteren. De historie, typologie en karakteristiek van de boerderij moeten behouden blijven. Wijzigingen die worden aangebracht om va dit monument een compleet woonhuis te maken, krijgen een hedendaags uiterlijk.

 

Zo is een plan ontstaan waarbij de oude boerderij met haar historie nauwelijks is aangetast. Toch is een hedendaagse woning gerealiseerd in de rijksmonument. De nieuwe ingrepen zijn helder en duidelijk, maar met respect voor het bestaande pand uitgevoerd.

De bestaande indeling van de boerderij is zoveel mogelijk gerespecteerd. In het voorhuis heeft de oude woonkamer zijn oorspronkelijke afmeting terug gekregen door het verwijderen van een later geplaatste wand. Hierdoor staat nu de schouw weer centraal in de ruimte.

De deel is ingericht als entree met trap naar de verdieping en leefruimte. Dit is zo transparant mogelijk vormgegeven om het ruimtelijke karakter van de deel te behouden.

Comments are closed.