Project ‘De Drie Zusters’ in het nieuws

De nieuw te vormen binnenplaats van het project ‘De Drie Zusters’ zal na de realisatie een beschutte plek voor de bewoners zijn en een onderdeel worden van stadswandelingen. 

 

uit: Gorcumse Courant / 09 nov 2011 / door Annika Both
Verborgen pareltjes Gorcum worden voor voetlicht gebracht

GORINCHEM – ‘Je hebt er nog wel wat fantasie bij nodig’, aldus Pim van Mourik. Hij staat op de toekomstige binnenplaats van het project de Drie Zusters, gelegen aan de Zusterstraat en Zustersteeg. Hij vertelt over zijn plannen voor een tuinenroute door Gorcum. ‘Er zijn prachtige verborgen plekken te ontdekken.’

Het concept van de tuinenroute is vers. Van Mourik bedacht het initiatief als bestuurslid van het binnenstadsmanagement. Accrès, de vereniging eigenaren onroerend goed binnenstad, ondersteunt het plan. ‘We willen het bezoek aan Gorcum aantrekkelijker maken. Er is niets mooier dan een verborgen plek ontdekken. Denk je eens in dat je een poort opent, een hofje betreedt en op een stille plek belandt. Prachtig toch?’
De tuinenroute kan, behalve voor een wandeling, voor verschillende andere doeleinden gebruikt worden. ‘Zo kan er poëzie voorgedragen worden, er kan een kunstwerk geplaatst worden of er kan een leesclub gehouden worden. Een tuin is voor allerlei bijeenkomsten geschikt.’
Niet alleen tuinen, maar ook binnenplaatsen of stegen kunnen tot de route behoren. ‘Zo is het talud bij de molen Nooit Volmaakt schitterend. En bij het beeld van Hendrick Hamel kun je heerlijk zitten langs de waterkant.’ Het plan is kortgeleden uitgebreid met tuinen in particulier bezit. ‘Mensen die van het plan hoorden, stelden spontaan hun tuin beschikbaar. Heel verrassend.’

 

De binnenplaats van de Drie Zusters lijkt vooralsnog op een bouwput. Bouwvakkers zijn volop aan het werk en lopen druk heen en weer. De panden worden verbouwd om het geschikt te maken voor een zorginstelling. ‘Vroeger huisden hier twee scholen: een soort HBS en een voortgezette lagere school. Sinds 1960 is het een dagactiviteiteninstelling geweest en daarna heeft het lang leeggestaan. Het gebouw stamt ongeveer uit 1860. Men vermoedt dat het daarvoor een kloostertuin is geweest. Misschien heeft hier zelfs nog een stuk klooster gestaan.’

Van Mourik kijkt om zich heen. ‘Op deze plek is heel wat gebeurd. Steeds wat anders heeft zich hier gehuisvest. En nu, opnieuw, wordt het klaargemaakt voor nieuwe bewoners.’ De toekomstige inrichting van de binnenplaats is geïnspireerd op de geschiedenis. ‘Er komt een gedeelte tuin voor de bewoners met enkele tafels. Die willen we bijvoorbeeld ‘de tafel van 3’ of ‘de tafel van 6’ noemen, als verwijzing naar de scholen die hier vroeger huisden. Aan de andere kant willen we enkele zitelementen plaatsen en een kunstwerk. Wat dat wordt is nog niet duidelijk. Stichting het Holtzfonds, die medewerking aan het plan verleent, zal ons helpen een passende creatie te kiezen.’

This entry was posted in Publicaties. Bookmark the permalink.

Comments are closed.